Press Release January 31, 2018 0

Persbericht: Eerste Europese PeaceTech Lab komt in Nederland

Den Haag, 15 februari 2018

Nederland heeft als eerste Europese land een vestiging gekregen van het PeaceTech Lab. Het kantoor in Den Haag is een initiatief van het in Washington DC gevestigde PeaceTech Lab en oud RNW Media-directeur Robert Zaal. PeaceTech Lab NL heeft tot doel de ontwikkeling van innovatieve instrumenten voor internationale samenwerking en ontwikkeling, in het bijzonder op de terreinen voedsel, water en gezondheid.

PeaceTech Lab NL beoogt een netwerk op te zetten van Nederlandse organisaties en experts op gebied van tech, data en media en ontwikkelingsorganisaties in Nederland en ‘the global south’. De gemeente Den Haag, Rabobank Den Haag en de ontwikkelingsorganisaties Cordaid, Hivos en ICCO steunen het initiatief.

Peacetech is een nieuwe industrie die digitale experts, ingenieurs, activisten, wetenschappers en deskundigen in internationale samenwerking en ontwikkeling bijeenbrengt voor de ontwikkeling en verspreiding van nieuwe oplossingen die vrede, veiligheid en ontplooiing bevorderen. Voorbeelden van toepassingen zijn het bruikbaar maken van satelliet-informatie voor boeren, de analyse van sociale media voor het lokaliseren van hatespeech en het ontwikkelen van datasystemen voor het voorspellen van spanning en conflict.

Robert Zaal: ‘Problemen op het gebied van water, voedsel en gezondheid zijn vaak oorzaken van conflict en belemmerende factoren voor welvaartsgroei. Nederlandse universiteiten, tech- en databedrijven, NGO’s en overheden hebben heel vaak kennis op deze gebieden, terwijl in ontwikkelingslanden en opkomende landen er allerlei initiatieven zijn van mensen en organisaties die onze kennis en innovatie goed kunnen gebruiken voor hun werk. Die uitwisseling willen we makkelijk maken.’

Zaal leidt PeaceTech Lab NL als director en Benjamin Dalmulder is chief technology officer. PTL NL is gevestigd in de onlangs geopende Hague Humanity Hub.

 

———————————–

Voor meer informatie:

robert@peacetechlabnl.org

+31 6 5133 5937

About the author

PeaceTech Lab NL:

0 Comments

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a Reply